Deprem: Haberleşme ve Teknoloji

Posted by Communications Society on 11/4/2020

DEPREM: HABERLEŞME VE TEKNOLOJİ

 

       Dünyayı ufacık birkaç çip içerisinden takip edebilen teknolojinin, dünyanın bizlere bir tokat gibi çarptığı depremler ve doğal afetler konusunda savunması nelerdir?

 

GSM NASIL ÇALIŞIR VE DEPREM ANINDA NEDEN GSM ŞEBEKELERİ ÇÖKER ?

 

       GSM  sistemi hücresel (cellular) mantıkta çalışır. Telsiz etki alanı hücrelere bölünmüştür. Her bir hücre, baz istasyonları arasında kurulur ve bu alanda yer alan kullanıcı görüşme yapabilir. Her bir operatör abone sayısının yüzde 25-30'unun aynı anda görüşme yapacağını öngörerek bir altyapı kurar. Normal bir günde bu tahmini oran aşılmazken deprem gibi olağanüstü durumlarda aşılan kullanıcı sayısıyla birlikte şebeke bu yükü kaldıramaz hale gelince de şebekede çökme meydana gelir.

          Altyapının çökmesinin önlenmesi günümüz şartlarında çok zor aksi takdirde normalde kullanılmayacak bir altyapı düzenlenmesi gerekiyor. Bu da gerek maddi gerekse ulaşılması gereken alanın büyüklüğü nedeniyle çok mümkün ve sürdürülebilir olmadığı için çeşitli reaktif teknolojilere yönelmek daha iyi olabiliyor.

VOLTE NEDİR , NE İŞE YARAR?

     VoLTE teknolojisi  2G ve 3G şebekelerinden bağımsız olarak 4,5G şebekesinden voLTE  teknolojisini destekleyen mobil telefona sahip kullanıcılara aktive edilmesiyle birlikte yüksek kalitede ses ve veri hizmetlerinin sunulabilmesini mümkün kılan bir teknolojidir.

      Bu teknoloji özellikle deprem, sel, yangın gibi doğal afet durumlarında şebekelerde yaşanan trafik sıkışıklığının azaltılmasına katkı sağlıyor. Böylece vatandaşların iletişiminde trafik sıkışıklığına bağlı sorunlar azalıyor.

DEPREM ÖNCESİNDE VE DEPREM ANINDA KULLANILABİLECEK ÇEŞİTLİ MOBİL UYGULAMALAR ?    

       GSM operatörlerinin çökme olasılığının yüksek olması bizi mobil uygulamalar gibi çeşitli alternatiflere yöneltir.     

Lastquake:  Bulunan konumda depremleri takip edebilmeyi sağlamakla birlikte deprem olduğu anda bildirim göndererek bilgilendirmeyi sağlıyor.

AKUT Güvendeyim : Doğal afet durumlarında konum bilgilerinizin kısa mesaj yoluyla daha önceden belirlediğiniz kişilere gönderilerek güvende olduğunuzun bildirilmesine yardım eden bir mobil uygulamadır.

7tp : Yeditepe Üniversitesi bünyesinde geliştirilen bu uygulama, mobil olarak erken uyarı sistemi ile depremlerden önce kısa bir süre için bile olsa tedbir almamızı sağlıyor.

MyShake : Akıllı telefonları bir deprem ölçer yani bir sismograf cihazına dönüştürüyor ve yakın çevrenizde ya da dünyanın herhangi bir yerinde olan depremler için de sizi bildirim şeklinde bilgilendiriyor.

Bridgefy: Uygulama temelde cihazların birbiriyle iletişim kurmasıyla ağını genişleten ve GSM operatörlerinin hizmet veremediği, internet, Wi-Fi veya telefon ağının kesildiği durumlarda 100 metre çapında Bluetooth üzerinden mesajlaşmayı sağlıyor.

HAYAT KURTARAN TEKNOLOJİLER

  • Sismik izolatör

İnce kauçuk tabakalar ve çelik plakalar sırasıyla katmanlanarak düşey doğrultuda yüksek ve yatay yönde düşük rijitlik sunan bir performans sergiler. Düşeyde binayı destekleme ve yatayda deprem sarsıntısını sönümleme kabiliyetine sahiptir.

  • Yüzeyaltı tomografi

sistem mikrodalga teknolojisine dayanıyor.  Enkazın üzerine yerleştirilen taşınabilir bir radar sistemiyle enkaz altındakilerin hem nefes alıp verişi hem de kalp atışları izlenebiliyor.

Yılan robotlar

             dar alanlarda hareket edebiliyor,taşıdıkları kamera ve mikrofonlarla

             göçük altında kalanları tespit ediyor

  • Drone

Termal görüntüleme sistemleri sayesinde ekipler, gece aramaları sırasında veya yoğun bitki örtüsünün olduğu alanlarda veya molozda mahsur kalan kurbanlar durumunda kolaylıkla kurbanları bulabilir. yüz tanıma işlemiyle birlikte bir kalabalığın içindeki (veya moloz veya diğer arka plandaki dikkat dağıtıcı unsurların ortasında) belirli bir kişiyi kolayca tanımlar. gerekli sistemlerin yetersiz kalması durumunda ise geçici WiFi veya hücre sıcak noktaları oluşturabilir.

  • Jeodezik küre (yapım aşamasında)

Koltuk tasarımı, su, yiyecek ve ilk yardım çantasının saklanabileceği ihtiyaç bölümünün yanı sıra, AKUT telsizlerine sinyal de gönderen elektronik bağlantı ünitesi, aydınlatma aküsü, erken uyarı sistemi ve havalandırma ünitesi gibi özelliklere sahip.