IEEE Logosunun Macerası

Posted by Yönetim Kurulu on 12/24/2020

About IEEEIEEE Logosunun Macerası

Bugünkü IEEE amblemi, ilgi alanları ortak olan ve 1963 yılında birleşen The American Institute of Electrical Engineers (AIEE) ve Institute of Radio Engineers (IRE) isimli iki grubun amblemlerinin birleşimi niteliğindedir.

Alexander Graham Bell, başında olduğu The American Institute of Electrical Engineers (AIEE) komitesi için 1893 yılında Benjamin Franklin’in uçurtmasına gönderme niteliğinde ve iskeletinde ise ünlü Wheatstone köprüsü olan bir üyelik rozeti tasarlamıştır. 

Bundan beş yıl sonra daha basit bir logoya geçiş yapmışlardır. Bu amblemin arkasında ise “Elektrik manyetizma ile manyetizma elektrik ile çevrilidir.” anlamı yatmaktadır. 

Institute of Radio Engineers (IRE) ise kendisine yuvarlak köşeli bir üçgen içerisinde iki ok bulunan bir logo tasarlamıştır ve bu iki ok manyetizma ve elektriği simgelemektedir. 

Yeni topluluğun bir üyesi olan Bernard M. Oliver’ın çizdiği yeni logoda biraz şekil değişikliği ile Franklin’in uçurtması ile birlikte yukarı yöndeki bir akımın etrafında oluşacak manyetik alanın yönünü belirten sağ el kuralını simgeleyen oklar görülmektedir. 

IEEE logosunun kullanımına dair daha ayrıntılı bilgi edinmek için https://www.ieee.org/publications/rights/logopnp.html adresini ziyaret edebilirsiniz. 

 

Kaynak: https://1000logos.net/ieee-logo/

Powered by Froala Editor