Sim Kartlarında Yeni Çağ

Posted by Communications Society on 3/7/2021

       eSim son zamanlarda ülkemizde ve dünyada kendinden sürekli söz ettiren bir teknoloji haline geldi. Uzun yıllardır takıp çıkarmaya alışık olduğumuz plastik SIM kartları, yerlerini eSIM teknolojisine bırakmaya başladı. eSim'in ne olduğu konusuna gelmeden önce SİM kartının tanımı ve görevlerinden bahsedelim.

        SIM kartları GSM operatörleri tarafından müşterilerine sunulan bir mikro çiptir. Bu mikro çipler yardımıyla tanımlanan numaramızı kullanabilir, GSM operatörünün bize sunduğu arama yapma, sms, sesli mesaj ve internet gibi tüm servislerden faydalanabiliriz. Bunun yanında SIM kartları kullanıcıları tanımlamak, doğrulamak ve cihazları Küresel Mobil İletişim Sistemine (GSM) bağlamak için kullanılan bilgileri depolar. Peki SIM kartlarımızın içerisinde neler yer alıyor?

SIM kartların içerisinde;

  •                   Telefon numarası
  •                   Tarife
  •                   LAI (Local Area Identity)
  •                   Servis menüsü
  •                   Yazılı mesajlar
  •                   Adres defteri (Ortalama 250 kişi kapasiteli)
  •                   PIN kodu yer alır.

       Son 30 yılda, bir telefonu veya herhangi bir cihazı hücresel ağa bağlamak istiyorsanız, fiziksel bir SIM karta ihtiyacınız vardı. Ve işlerin bir uygulamada birkaç dokunuşla teslim edildiği günümüzün dijital dünyasında, bu artık pratik bir seçenek değil. Fiziksel SIM’ler bundan böyle yerlerini çıkarılamayan gömülü SIM'lere bir başka değişle eSIM’lere bırakıyor. 

        *  eSIM temelde telefonunuza yerleştirilen küçük bir yonga olmasının yanı sıra telefonlarda bulunan çeşitli temassız işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılan NFC yongasına benzer şekilde çalışır.

       * eSIM üzerindeki veri yazılabilir. Yani müşteri hizmetleriyle tek bir telefon görüşmesi yaparak elektronik SIM üzerinden hizmet veren operatörünüzü değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda bir veri planı da eklemek kolay. eSIM’li cihazları mobil kullanıcı hesabına bağlama işlemi dakikalar içerisinde tamamlanır.

        * eSIM teknolojisi mobil operatörlerin oluşturduğu ve dünya çapında standartları belirleyen GSMA   (GSM Birliği) tarafından desteklenir.

 

AVANTAJLARI

  1. ANINDA BAĞLANTI
  2. BİRDEN FAZLA PLAN EKLEME
  3. DAHA GÜVENLİ
  4. ÇEVRE KORUNMASI
  5. DAHA FAZLA KULLANIM ALAN

 

1)  eSIM'ler size anında bağlantı sağlar. Artık mağazadan Plastik SİM kartı teslim alıp onu telefona yerleştirme derdi olmayacak. Birkaç dokunuşla bir plan edinebileceksiniz.

2) eSIM'ler, ihtiyaç duyduğunuz sayıda profili ve planı tek bir cihazda saklamanıza olanak tanır. Birden fazla plan ekleyebildiğiniz için ağlar arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Aynı telefonda iş için bir numara ve kişisel aramalar için bir numara kullanılabilir. Yurt dışı seyahatlerinden önce alacağınız yerel bir plan ile indiğiniz andan itibaren ağ erişimine sahip olabileceksiniz.

3) eSIM'ler daha güvenlidir. SIM’inizin sizden habersiz olarak çıkarılması imkansız hale gelecektir. Numaranızı bir telefondan diğerine taşımak tamamen dijital olarak bulut üzerinden yapılacaktır.

4) Her sene milyonlarca plastik sim kartının üretilmesi de doğaya ve çevreye zarar veren bir unsur. eSim kullanımı arttıkça plastik sim kartı ihtiyacı ortadan kalkacak ve çevrenin korunmasında yararı olacaktır.

5) eSIM'ler daha küçüktür ve büyük bölmelere ihtiyaç duymaz. Bu tasarruf, elimizdeki cihazların boyutunu küçültürken günlük yaşamda kullandığımız birçok teknolojinin veri planı eklenmesine olanak tanıyacaktır. Örneğin artık bilgisayarlarımız, arabalarımız hatta gözlüklerimiz bu eSim yongalarını içerebilecektir.

DEZAVANTAJLARI

  1. CİHAZ DEĞİŞTİRME ZORLUĞU
  2. AĞ BAĞLANTISININ KESİLMEMESİ

 

   1) Yeni bir telefon alırken veya değiştirirken, SIM kartımızı çıkarıp yeni telefona takabiliyoruz. Fakat telefonun içine gömülü bir halde olan eSIM’ler, telefon değiştirmede kullanıcıları biraz zorlayabilir. Örneğin verilerin farklı bir cihaza aktarımı sırasında bulut depolayıcılara gereksinim duyulabilir 

    2) eSIM'ler istenildiği gibi takılıp çıkarılamıcağından sürekli bir hücresel ağa bağlı kalacaksınız. Bu durum telefonları daha izlenilebilir hale getiriyor. Bu normal kullanıcılar için pek sorun teşkil etmese de başkaları tarafından takip edilmek istemeyen kullanıcılar için bir sorun haline gelebilir. Bu ise kullanıcıları kişisel gizlilik konusunda endişeye sevk edebilir.

 

Nasıl Yapılır ?

eSIM destekleyen cihaz listesi:

Apple: IPhone Xs, Xs Max, Xr ,11, 11 Pro, 11 Pro Max, SE 2020,12, 12 Pro, 12 Pro Max, 12 Mini.

Huawei: P40 , P40 Pro, Mate 40 Pro

Samsung: Note20, Note20U, Z Fold2,Galaxy S20, Galaxy S20 Plus, Galaxy S20 Ultra; Galaxy S21, S21 Plus, S21 Ultra

Türkiye'de şu anda eSIM akıllı saatlerde kullanılamamaktadır.(04/02/2021)

      eSIM teknolojisi geleceği atılan çok güzel bir adım. Belirttiğimiz üzere yaygınlaşması ile birlikte pek çok yararı olacaktır. Yalnızca belirtmek isteriz ki özellikle ülkemizde çok yeni bir teknoloji olduğundan kullanıcılar bir taktım sorunlarla karşılaşabiliyor. Bundan dolayıdır ki eSIM’e geçiş yapmak niyetindeyseniz biraz daha beklemenizi öneriyoruz.

 

AHMED SARIMEŞE                                                                                                    

BATUHAN ÖZDEMİR