Hoparlör Seçme Rehberi

Posted by Power and Energy Society on 3/12/2021

Kabin Özellikleri

Kabin biçimlerini ikiye ayırabiliriz. İlki görsel 1’de görüldüğü gibi kapalı kabin hoparlörlerdir. İkincisi ise görsel 2’de bulunan bas refleks hoparlör olarak adlandırılan hava kanalına sahip hoparlör- lerdir. Bas refleks hoparlörlerin avantajı adından da anlaşılacağı gibi bas refleksli seslerde daha avantajlı olmasıdır. İkinci bir husus ise yol sayılarıdır. Görsel 1’de görüleceği gibi genelde hoparlör lerde iki diyafram vardır. Bunun sebebi tiz seslerin küçük di- yaframdan bas seslerin ise büyük diyaframdan çıkmasıdır. Tiz ve bas sesler ayrıştırılarak kendisini daha iyi verecek yoldan çıkarlar. Daha yüksek kalite olarak tabir edebileceğimiz 3 yollu hoparlör lerde ise mid sesler için de bir diyafram bulunur.

 

Aktif ve Pasif Hoparlör Ayrımı

Hoparlörleri üzerinde amfi olup olmamasına göre ayrıca ikiye ayırırız. Üzerinde amfi bulunan hoparlörlere aktif hoparlör denir. Üzerinde amfi bulunmayan kullanımı için ayrıca bir amfiye bağlanması gereken hoparlörler ise pasif hoparlörlerdir.

Aktif hoparlör çeşitlerinin kurulumu son derece kolay- dır. Cep telefonu veya televizyonunuza direkt olarak bağlayarak kullanabilirsiniz. Set- up kolaylığı ile kullanıcı dostu sistem özellikleri sunar. Hem amplifikatör hem hoparlör sistemi, uyumluluk ile dizayn edilir. Taşıması kolay tasarımlar olduğu için rahat kullanış ve güçlü ses performansı sağlar. Ayrıca amfiye bağlanmasına gerek olmadığı için yer kaplamaması açısından da avantaj sağlarlar.

Pasif hoparlör çeşitleri ise daha ekonomik fiyatlarla satışa sunulduğu için avantajlı ürün seçenekleri arasın- da yer alır. Profesyonel uygulamalarda kullanılmayacak ise veya aktif hoparlör kombinasyonunda kullanılacak ise tercih edilebilir ses sistemleridir.

 

 

Teknik Özellikler

Frekans aralığı ne kadar genişse hoparlörünüz o kadar kaliteli ses verir. Ayrıca kullandığınız amfi değerinin direnç değeriyle uyuşmasına dikkat etmeli- siniz. İki ohm değerinin eşit olması en idealidir. Eğer amfi ohm’u yüksek hoparlör ohm’u düşükse bu hopar- lörünüze zarar verebilmesi açısından tehlikelidir. Amfi ohm’u düşük hoparlör ohm’u yüksek ise tehlike teşkil etmez ancak az ses çıkmasına sebep olabilir.

Bir diğer unsur ise amfinin watt’ıdır. Watt hoparlörün gücünü gösterir kalitesini göstermez. Eğer büyük bir ortamda kullanmayacaksanız yüksek watt’a sahip bir hoparlör almaya çabalamanız gereksiz olacaktır

 

Malzeme Özellikleri

Ahşap malzemeyle yapılan hoparlör seçmekte fayda vardır.

Plastik kasalı hoparlörler yüzeyleri esnek olduğu için uğuldama yapar. Ahşap daha sert bir malzeme olduğu için ve gereksiz titreşimleri emdiği için daha kaliteli bir ses duymanızı sağlar.

 

Diğer Öneriler

Hoparlör seçimleri için çok keskin sınırlar koymak doğru değildir. Kişinin dinleyerek kendi beğeneceği sesi çıkaran hoparlörü seçmesi daha faydalıdır. Çünkü her ne kadar kaliteyi belirleyen unsurlar olsa da esas olan kişini beğenisidir. İki İpucu:

-Hoparlör kabinine hafifçe tıklattığınızda boş bir kovaya vuruyor gibi değil de tok bir ses çıkarması hoparlörün daha kaliteli materyal ile yapıldığını gösterir.

-Hoparlörün diyaframına hafifçe tıklatıldığında bas ses çıkarıyorsa bu da bas sesleri daha iyi verdiğini gösterir.[1] [2]

 

Esra Türkmen

 

 

Kaynakça:

      • [1] https://debis.deu.edu.tr/userweb/asli.ergun/6-Ses%20 Sensor%20ve%20Transduserleri.pdf