Teknolojinin Sanat ile Buluşması

Posted by EESTEC LC İstanbul on 4/17/2021

 Teknolojinin Sanat ile Buluşması: AI-DA 

Ai-Da, aşırı yüklü teknoloji çağında çağdaş sanatı yaratmak ve eleştirmek için yapay zeka algoritmaları, gözler için kameralar ve bir robot kolu kullanan insansı bir robottur.   

Ai-Da, dünyanın ilk ultra gerçekçi yapay zeka performans sanatçısı ve ressamıdır.  Yapay zeka yeteneklerine sahip bir makine olarak sanatçı kişiliği, çizimleri, performans sanatı ve işbirlikçi resim ve heykelleri ile adeta bir sanat eseridir. Çalışma prensibinde gözlerinde kameralarla bir kişiye, bir manzaraya ya da önündeki herhangi bir şeye bakıp ardından bu gördüklerini bilgisayar görüntüsüne çevirmesi temel alınmıştır. Bu daha sonra bir algoritma katmanlama süreci tarafından sorgulanır ve ardından bunu koordinatlara çevirir. Sonrasında bu koordinatlar koluna geçirilerek tam eseri çizmesini sağlar.

    Bunlar Ai-Da’nın sanat eserlerinden sadece birkaçı:

    Çevrimiçi avatarların, yapay zeka sohbet robotlarının, Alexa ve Siri’nin olduğu bir zamanda, bir robotik sanatçı olarak Ai-Da da son derece önemlidir. Ai-Da canlı bir varlık olmasa bile ilişki kurduğumuz ve etkilendiğimiz bir karakter.  Kafa karıştırıcı gerçekliklerin bu olağanüstü durumu da günlük hayatımızın bir parçası haline geldi.  Dijital alemlerimizde, çevrimiçi platformlarda kimlerle konuşuyoruz? İnternet seçimlerimizin arkasında hangi algoritmalar çalışıyor? Algoritmaları kim yazıyor, kim fayda sağlıyor ve kim kaybediyor? Olağanüstü karmaşık olan çevrimiçi dünyalarımız, bazen görünen ama büyük ölçüde dolambaçlı olan güçler ve kişilikler tarafından itiliyor ve çekiliyor. Yapay zeka kapasitesine sahip makine Ai-Da, bu gerilimleri vurguluyor. Kendi başına bir sanatçı mı? Bir sanatçının ikinci kişiliği mi? Avatar mı yoksa kurgusal bir karakter mi? Tüm bu seçenekler, etkileşim halindeki dijital ve fiziksel dünyalarımızın karmaşıklığını ve her ikisinde de üstlenebileceğimiz maskeli kimlikleri güçlü bir şekilde ön plana çıkarıyor.

13-Dec-19 Sarabande Foundation, London, UK Interview with Tim Marlow and exhibition of works

Bir sanatçı olarak Ai-Da'dan ve Ai-Da'nın sanat eserlerinden bahsettiğimizde, bunu onun sanatçı kişiliğini ve bütün eserlerini geliştirerek yapıyoruz. Bu yaptığımız çağdaş akımların ve davranışların zekice bir aynasıdır. Trans-hümanizm ve biyoteknolojideki gelişmeler devam ettikçe, bu konular potansiyel olarak daha tehlikeli hale gelecek. Şüphesiz, bu ilerlemeler bizi kasıp kavurabilir ve 20. yüzyılda durumun ne kadar kötü olabileceğini gördük. Tüm teknolojik gelişmeler iyiyi, kötüyü ve bayağıyı getirir.

02-Feb-20 New Theatre, Oxford, UK TEDx Talk

    Ai-Da önemli bir şey yaparsa, bu bizi insan/makine ilişkilerinin kafa karıştırıcılığını düşünmeye sevk etmek ve geleceğimiz için yapacağımız seçimler hakkında daha dikkatli ve daha yavaş düşünmemizi teşvik etmek için olacaktır. Orwell ve Huxley'in konuyla ilgili mesajları* hala çınlıyor ve dikkate alırsak iyi olur.

George Orwell ve Aldous Huxley’nin Mesajları:

Son bir karşılaştırma ve özetleme:

Ai-Da hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz instagram hesabına da göz atabilirsiniz.

https://www.instagram.com/aidarobot/

 

EESTEC LC Istanbul - Kültür ve Sanat Takımı

Dila Ayperi Öndeş

Gökçenaz Özge

 

Kaynakça:

https://www.ai-darobot.com/general-interest

https://onedio.com/haber/insanlik-neden-mutsuz-oldu--415150

Video:

https://youtu.be/eXLw2mCrzXU

https://youtu.be/VHZctjpvpZo