İşaret Dilini “Harika” Yapan 7 Sebep

Posted by Educational Activities on 5/5/2021

İşaret dilleri, iletişim aracı olarak el, yüz ve vücut hareketlerini kullanan görsel dillerdir. Amerikan İşaret Dili (ASL), Avustralya İşaret Dili (Auslan) ve İngiliz İşaret Dili (BSL) dahil olmak üzere tüm dünyada 135'ten fazla farklı işaret dili vardır. Ayrıca Signed Exact English (SEE) ve Pidgin Signed English (PSE) gibi sözlü dillerin işaret temsilleri de vardır. İşaret dili, hiç duyamayan veya işitme güçlüğü çeken kişiler için ana iletişim biçimi olarak yaygın bir şekilde kullanılır, ancak işaret dillerinin herkese sunabileceği daha pek çok şey vardır. İşaret dillerinin neden “harika” olduğunu gösteren bu listeye siz de bir göz atın!

1.Duyma engelli bireyler için önemli olması

Elbette işaret dillerinin harika olmasının en bariz nedenini görmezden gelemeyiz. İşaret dilleri, birçok sağır ve işitme güçlüğü çeken insan için son derece önemli bir iletişim aracıdır. İşaret dilleri duyma engelli insanların ana dilleridir ve bu insanların tam olarak iletişime ulaşabilmesini sağlarlar. İşaret dilleri esas olarak işitme engelli kişiler tarafından kullanılsa da, işiten ancak konuşamayan kişiler gibi başkaları tarafından da kullanılabilir.

2.Daha “etkileyici” olması

İşaret dilleri sadece ellerle ilgili değildir, aynı zamanda bir kişinin kollarının, vücudunun ve yüz ifadelerinin hareketleriyle de ilgilidir. İşaret dillerindeki yüz ifadeleri hem duyguları hem de gramer bilgilerini ifade edebilir. Örneğin, bir cümlenin yapısını bir ifadeden bir soruya dönüştürmek için kaşlar kaldırılıp indirilebilir. Bu yüzden, eğer bir işaret dilinde konuşuyorsanız, yüz ifadelerinizin doğru olduğundan emin olun, yoksa kastettiğinizden tamamen farklı bir şey söylüyor olabilirsiniz. Artı, tüm bu fazladan yapılan hareketlerle, işaret dili konuşan herhangi biri muhtemelen her konuştuğunda ekstradan kalori yakıyor demektir.

3.Gözlerinle dinlemeyi sağlaması

Bir işaret dili bilen insanlar genellikle çok daha iyi dinleyicilerdir. Bir işaret dili kullanırken, kişi konuşan kişiyle sürekli göz teması kurmalıdır. Konuşma dilinin aksine, işaret dillerinde kişi konuşan kişiden uzağa bakamaz ve dinlemeye devam edemez. Bu, işaret dili kadar konuşma dili için de son derece faydalı bir alışkanlık olabilir. Konuşma dilinde göz teması kurmak, bir kişinin diğerinin söyledikleriyle gerçekten ilgilendiğini gösterir.

4.Otizm Spektrum Bozukluğu olanlar için yardımcı olması

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bazı çocuklar sözlü iletişim geliştirmekte zorlanırlar. Bir işaret dili öğrenmek, OSB'li bazı çocuklar için yararlı bir iletişim aracı olabilir. OSB'li birçok çocuk, konuşma dili yerine veya buna ek olarak bir işaret dili kullanırken daha kaliteli bir iletişim örneği göstermiştir.

5.Halka açık bir yerde özel bir konuşma yaparken kullanılması

Bu, yalnızca konuşma, bir işaret dili bilen biri tarafından görülemiyorsa işe yarar. İşaret dilleri, kimsenin haberi olmadan ve gizli bilgileri aktarmadan dedikodu yapmanın harika bir yolu olabilir. Öğretmenlerinin haberi olmadan sınıfta konuşabilmek için arkadaşlarıyla biraz işaret dili öğrenen çok fazla çocuk biliyoruz!

6.Çocukların aynı konuşma dilini öğrendikleri gibi işaret dilini de öğrenebilmeleri

Bir çocuk için işaret dili öğrenme aşamaları konuşma dili ile aynıdır. Bir bebeğin elindeki kaslar ağızındakinden daha hızlı büyür ve gelişir, bu nedenle özellikle çocuk hala konuşamadığında erken iletişim için işaret dili daha iyi bir seçenek olabilir. Eğer bir bebeğin ilk dili bir işaret diliyse, genellikle ağızları yerine elleriyle "gevezelik" etmeye başlarlar.

7.Konuşulan dillere göre avantajlarının olması

İşaret dilleri, su altında konuşmak, camdan konuşmak, uzak mesafeden konuşmak, yüksek sesli bir müzik konserinde ve ağzınız doluyken konuşmak gibi konuşmanın fiziksel olarak imkansız olduğu durumlarda kullanılabilir. İşaret dilleri, başkalarını, gürültüyle rahatsız etmeden biriyle konuşmanıza da izin verebilir. Sinemada iken hiç kimseyi rahatsız etmeden arkadaşınıza filmden ne kadar nefret ettiğinizi bile anlatabilirsiniz!

Çeviri: Sena Erşahin

 

Kaynak:

Gemma Matheson. 7 Reasons Sign Language is Awesome (blog).

 https://blog.ai-media.tv/blog/7-reasons-sign-language-is-awesome