Doğal Dil İşleme ve Erken Eğitim

Posted by Educational Activities on 5/17/2021

Doğal Dil İşleme, Natural Language Processing (NLP), yapay zeka ve bilgisayar bilimlerinde önemli bir araştırma alanıdır. Teknoloji, makinelere insan dilini anlamayı öğretir, böylece bizimle daha etkili iletişim kurabilirler. NLP araştırması dilbilim, bağlam analizi ve anlambilim ile entegre edilmiştir.

Bilgi ve Beceri Eğitimi

Günümüzün NLP destekli erken eğitim ürünleri esas olarak soru yanıtlamaya ve dil çalışmasına odaklanmaktadır.

Ansiklopedik veri tabanlarından yararlanarak, soru yanıtlama (QA) sistemleri, insanlar tarafından doğal dilde sorulan soruları otomatik olarak yanıtlayabilir. Roobo’nun sevimli Pudding robotu, çocukların en popüler kalite QA cihazlarından biridir. Sistemi oluşturmak için Roobo, her biri belirli bir konu alanını ele alan birden fazla dikey alan geliştirdi.

Erken eğitimde, özellikle üç ile altı yaş arasındaki çocuklar veya ebeveynleri onlarla konuşmak için her zaman yeterli zamanı olmayan çocuklar için de dil eğitimi önemlidir. NLP teknolojisiyle güçlendirilen makineler, çocukları rasyonel ve çocuklara uygun konuşmalara dahil edebilir, bu da onların hem konuşma hem de dinleme becerilerini geliştirmelerine ve pratik yapmalarına yardımcı olur. Örneğin Turing Robot’un NLP destekli DuoDuo, çocuklara Çince ve İngilizce öğretme konusunda uzmanlaşmıştır.

Erken Eğitimde İnovasyonlar

Akıllı oyuncaklar ve sohbet robotları gibi yapay zeka ile ilgili ürünler, çocukların eğitimine ve eğlencesine birçok değişiklik getirdi. Özellikle NLP teknolojisinin sağladığı doğal ses etkileşimi, eğitime çeşitli yenilikçi yaklaşımlar getirmiştir.

Çocuklar her zaman çizgi film izleyecek ve hikaye kitapları okuyacak. Ancak NLP teknolojisinin yardımıyla, bu pasif deneyimler, örneğin çocukların öykü içindeki karakterlerle sohbet etmelerine ve öykünün içinde ve yanında yeni içerik keşfetmelerine olanak tanıyan etkileşimli resimli kitaplarla daha aktif hale getirilebilir. 360 teknolojisinden Bani Robot, bu alandaki en popüler ürünlerden biridir. Bu robot ekranda ilgili bilgi ve görüntüleri görüntülerken çocuklara okuyabileceği çeşitli etkileşimli hikayeler içerir.

NLP teknolojisi, isteğe bağlı multimedya içeriğine de uygulanmaktadır. Örneğin, çocukların eğitimi ile ilgili çok sayıda medya kaynağı toplanabilir ve basit sesli komutlar kullanılarak çocuklar istedikleri zaman ilgi duydukları içeriği arayabilir ve seçebilirler. Bu ürünler, yalnızca içerik açısından değil, aynı zamanda diyalog akışı tasarımı ve metinden konuşmaya (TTS) teknolojisi açısından da çocuk dostu olacak şekilde tasarlanmıştır. Amazon, kısa bir süre önce, çocuklar için çok sayıda materyal içeren, sektör lideri akıllı hoparlörü Alexa Echo'nun bir “Echo Dot Kids” sürümünü piyasaya sürdü.

Davranışlar ve Alışkanlıklar

Çocuklara iyi davranış ve alışkanlıklar öğretmek - örneğin düzenli bir rutini takip etmek, hoş bir kişilik sergilemek, çalışmaya ilgiyi sürdürmek vb. - erken eğitimde de önemlidir. NLP teknolojisi ve akıllı makineler bu görevin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir ve bir dizi şirket çoktan bu piyasadaki fırsatları araştırıyor.

NLP teknolojisindeki son gelişmeler, günümüzün en son akıllı oyuncakları için mesaj gönderebilen ve konuşma senaryolarını başlatabilen gelişmiş diyalog sistemlerini üretti. Örneğin RSVP.ai'nin DoDo Robotu, çocuklara dişlerini fırçalamalarını, ev ödevlerini yapmalarını ve yatma vakti geldiklerinde haber vermelerini doğal diyalog yoluyla  hatırlatabiliyor. Cihaz aynı zamanda çocukları kibarca konuşmak ve insanlara saygı göstermek gibi olumlu sosyal davranışlar sergilemeye de teşvik ediyor.

Bu günlerde erken eğitimde bir başka önemli konu, çocukların makine zekâsıdır (MQ).  MQ,  çocukların doğal iletişimler için makinelere kendilerini alıştırma yeteneklerinin bir göstergesidir. Akıllı makinelerle dolu bir gelecekte MQ'nun her yaştan insan için en temel becerilerden biri olacağına inanılıyor. Bu nedenle, çocuklarda MQ'yu erken yaşlardan itibaren geliştirmek gerekir. Piyasadaki en popüler çocuk MQ geliştirme ürünlerinden biri Anki's Cozmo'dur.

NLP, günlük yaşamımızda gelişen bir rol oynuyor ve erken eğitim alanında geniş çapta araştırılmaya ve uygulanmaya devam ediyor. Ebeveynler, akıllı cihazların çocuklarının erken gelişimine nasıl yardımcı olabileceğini takdir ediyor.  Genç kullanıcılar ise yeni teknoloji için yetişkinlere göre daha yüksek hata toleransına sahip olma eğilimindedirler.

NLP teknolojisinin, özellikle beceriler ve dil öğrenimi, alışkanlık ve davranış eğitiminde ve multimedya kaynakları ile bağlantılı olarak erken eğitimi güçlendirmeye devam etmesi beklenebilir.

Yazar: Ying Shan | Editör: Michael Sarazen

Çeviri: Sena Erşahin